Galleri

»
16 jan 2025

Anders Flodgren

Anders Flodgren är född och uppväxt i Luleå 1948.
Han har jobbat med form i hela sitt liv och drivit ett sorts designsnickeri i Järna i 35 år och har innan dess arbetat med lera i sju år, ja hela hans liv har varit ett formande.

Sedan 2017 har han återgått till leran och skulpturarbetet och arbetar idag i stengods, både glaserat och oglaserat.

Inspirationen till figurerna han nu formar kommer ursprungligen från Anders kontakt med en målning av Picasso – omfamningen.
Figurerna görs ofta två och två i olika positioner och ska i sina gester och utförande uttrycka inre känslor.
Om man tittar nära saknar figurerna hår, öron och ögonen är för det mesta ett seende inåt.
Ett möte mellan jordisk mänsklighet och en andlig om man så vill.
De vill förmedla möten mellan människor i olika dimensioner och är ett försök att tydliggöra inre känslor i gestaltens yttre uttryck.

»
3 jan 2024

Annika Sebardt

Arbetar med brukskeramik, lattemuggar, lergökar och snäckor m m samt fri form med inspiration från Sörmlands vackra natur.
Har egen verkstad på gården Rösund , Stallmästargården vid sjön Båven i Stjärnhov.

Medlem i bLås&knåda, KIF – föreningen Sveriges konsthantverkare och Industriformgivare

Utbildning:
Konstfackskolan Stockholm 1963-69

Utställningar i urval:
Helsingborgs museum 1974
Värmlands Museum 1977
Sandvikens Konsthall 1998
Blås&knåda 1978, 1994, 2006, 2014

Representerad
Nationalmuseum Stockholm
Röhsska museet Göteborg
Statens Konstråd
Kommuner och Landsting

Website: www.blasknada.com

»
3 jan 2024

Ardy Strüwer

Eduard Arnaud Strüwer, född 11 maj 1939 i Batavia (sedan 1949 Jakarta), Java, nederländska Indien (sedan 1945 Indonesien), död 6 juni 2023.

Utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Haag, gästelev vid Kungliga konstakademins grafiska avdelning i Stockholm. Han har bland annat arbetat och bott i Paris och i New York sedan 1980-talet.

Strüwers konst, såväl måleri som litografi, kännetecknas av en färgstark expressivitet, inte sällan i surrealistisk stil, med kvinnan – som han ser som livets ursprung – och kvinnokroppen som återkommande motivbild. Strüwer har använt ord som "sensuell surrealism" och "postmodern flower power" vid beskrivningen av den. Hans konst finns representerad i flera privata samlingar och offentliga museer, som Peter Stuyvesant Collection, Moderna museet i Stockholm och Gemeente museum i Haag. Under början av 2000-talet vann Strüwer även popularitet som glaskonstnär.

Komiker och manusförfattare, gjorde bl a humorprogram med Lasse Åberg på 1960-talet.

»
3 jan 2024

Bo Englund

Bo Englund är född i Munkfors, Värmland, 1929, tidigare journalist.
Utbildades till keramiker i Tyskland, verksam som skulptör i 40 år.
Bosatt i Strängnäs. Avled 2022 efter ett mycket aktivt liv.
Medlem i Skulptörförbundet, konstnärernas riksorganisation och svenska konstnärers förening.

Deltagit i ett flertal separat- och samlingsutställningar i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Tyskland, Italien.
Representerad i olika städers och landstings samlingar, Statens konstråd, Östergötlands museum, Gotlands museum, Eskilstuna konstmuseum, Kungliga biblioteket, Ebeling muséet i Torshälla.
Sedan 2002 är han gediget representerad i födelsekommunen Munkfors i kulturhuset Laxholmen.

Finns representerad i Centralskolan Mariefred, Långbergsskolan i Strängnäs och utanför kommunhuset i Strängnäs.

Har använt fler teman i konsten som Genisis, Yin-Yan och Ikaros, Tvåhet och Genus med ett flertal verk inom samma grupp.

»
3 jan 2024

Brigitte Gustafsson

Brigitte Gustafsson, f Lussi, Ateljé Brigus, är född i Schweiz, uppvuxen i Sverige och bor numera i Björsund Strängnäs.
Hon inspireras av vackra färger och former som finns i omgivningen. Hon arbetar huvudsakligen i vaxbatik och akvarell. Vare sig hon arbetar med akvarell eller med vaxbatik är tanken och upplevelsen densamma.

Att arbeta med vaxbatik är en lång och tidsödande process. Ritar, vaxar, färgar, torkar, vaxar, färgar, otaliga bad. Vaxet kokas bort, det är nu man ser resultatet.
Karakteristiskt för batik är krackeleringen och att hela tyget är genomfärgat i motsats till tygtryck där färgen endast finns applicerad på rätsidan.

Akvarell – att låta färgen flöda och se hur pigmenten talar till varandra, torrt eller vått. Experimentera.

Utbildning:
ABFkurs i vaxbatik Bitten Laub
Akvarellkurs Lars Rundin

Medlem i SKAK Strängnäs och The Batik Guild UK (en förening för alla världens batikkonstnärer)

Utställningar i urval:
Atelje Rustik Kungsör
ABF Galleriet Eskilstuna
Galleri Kvarnen Torshälla
Galleri Mary Cafe
Sommarsalongen Multeum
Galleri 67 Gamla stan Stockholm
Fogdö Konstrunda
Galleri Wäsby Magasin
Strängnäs KonstGalleri

Website: www.konst.se

»
16 jan 2025

Christian Koivumaa

Christian Koivumaa är en heltidskonstnär med rötterna i Tornedalen och nu verksam i Södermanland. I sin kollektion bjuder han åskådaren på en resa genom skogar där det magiska ljuset glimrar mellan björkar och tallar, över landsbygdens vidder till stadens myller. Allt fångat i akvarellens sömlösa dans mellan knivskarpa detaljer och flytande dimslöjor.

Skapandeprocessen börjar oftast med fotografering i olika miljöer där Koivumaa letar efter kompositioner och stämningar som sedan kan återskapas i akvarell. Oftast används flera fotografier som referens i skapande av en målning och i ateljén fortsätter processen med att skissa, provmåla och experimentera i mindre format för att slutligen påbörja skapandet av konstverket.

Christian Koivumaa har deltagit i ett flertal utställningar och finns representerad i Katrineholms kommun och Region Värmland. Han är också etablerad kursledare och har genom åren undervisat över 15 000 elever online och håller årligen helgkurser.

»
3 jan 2024

Civ Palmgren

Civ är född 1 december 1938 i Helsingfors och är bosatt i Strängnäs sedan mitten av 1997. Medlem i SKAK.
1957 akvarellstudie i Schweiz.
1958 -59 Konstakademin Ateneum i Helsingfors.
1961-63 Croquis vid universitetet i Uppsala
1964-66 oljemålningskurser.
Civ Palmgren har dessutom deltagit i Konstakademins vår- och julsalonger ett flertal gånger.
1990, 92 och 93 deltagit i ”Les independents” i Grand Palais, Paris samt samlingsutställningar på Svenska Klubben , Paris samt La Marina i 17:de arr. i Paris .
Erhållit borgmästarens medalj i 17:de arr. två gånger samt silvermedalj från ”federation national de la Culture Française.
1979-84 verkat som bildlärare vid Svenska Skolan i Fuengirola, Spanien samt haft kursverksamhet i Loiredalen och Paris samt elever i Strängnäs och deltagit i Vårsalongen i Södertälje.
”Det började med att jag målade av alla 1800-tals hus i Malmköping på 70-talet. Sedan blev det olivträd i Spanien och under mina 13 år i Paris lärde jag mig lägga bladguld på trä som sedan blev mitt signum.”
Har ställt ut i Paris, Rotterdam, Finland, Sverige på Hornsgatan och Kista och ett flertal gånger i Strängnäs domkyrka.

»
3 jan 2024

Ebba von Wachenfeldt

Född 7 augusti 1959 i Stockholm är en svensk glaskonstnär, glasblåsare och formgivare.
Hennes glaskonst karakteriseras av blåst och skulpterat glas med ett organiskt formspråk och starka färger.
Hon är en av föregångarna med asymmetriskt glas. Hennes mest uppmärksammade glasserie "cellofan" visades bland annat på design-utställningen D-day på Centre Pompidou.
Ebba von Wachenfeldt är utbildad på Orrefors glasskola och Penland School for Arts and Crafts i North Carolina i USA.
Hon har arbetat och vidareutbildat sig hos bland annat: Charlie Meaker i England; Dale Chihuly i USA; Kosta Boda glasbruk; Åfors glasbruk; Norway design i Norge; Bülow glas i Danmark och varit lärare på Sweden hills i Japan.
Bland uppdrag kan nämnas: Skapare av IVFs monteringspris; Utsmyckning i Oscarskyrkan i Stockholm och Utsmyckning på Örebro sjukhus.
Ebba von Wachenfeldt finns representerad på: Ebeltoft Glasmuseum i Danmark; Museum of American Glass i Millville i USA; Bornholms Kunstmuseum i Danmark; Museum of Design and Applied Arts på Island och Smålands museum i Växjö.

»
16 jan 2025

Emilia Linderholm

Emilia Linderholm född 1975 är uppväxt i konstnärsfamilj i Vaxholm. Mamma Lena Linderholm är en av Sveriges mest kända kvinnliga konstnärer. Pappa Gösta Linderholm var folkkär vissångare, diktare och musiker.

En dag flyttade operadirektören Thomas Jahnke in i ett grannhus. Han och hans vänner sjöng och spelade piano i trädgården. Emilia kände att det var där hon hörde hemma och förälskade sig i operamiljön. Genombrottet för Emilias målande kom i 20-årsåldern. Lena Linderholm hade utställning, Emilia bidrog med några verk i skagenstil som fick mycket uppskattning. Skiftet från operan till måleri kom några år senare i New York med insikten att ”Det finns massor av duktiga operasångerskor som kan gestalta en perfekt Carmen. Men bara en som kan gestalta och skapa med mitt uttryck i måleri och form.”

Emilias måleri är starkt präglat av scenkonsten och operan. Det skänker ett särpräglat uttryck och perspektiv när hon låter motivens kvinnor agera och gestalta livets olika roller och känslor.
Utöver måleriet arbetar Emilia också med glaskonst.
Emilia Linderholm bjuder in oss i ett livfullt, men i samma andetag stillsamt och sinnligt måleri. Ofta kretsar hennes konstverk runt kvinnogestalter och mycket av hennes inspiration kommer ifrån dansens och operans värld. Det expressiva färgspelet i hennes konst sätter rytmen och ger en behaglig ton av harmoni.

»
3 jan 2024

Harald Wiberg

Harald Wiberg född 1908 i Ankarsrum, Kalmar län, död 1986 i Falköping, svensk målare, tecknare och illustratör.

Han utbildade sig till skyltmålare i Ankarsrum och studerade därefter vid Tekniska skolan (senare konstfackskolan och konstfack) 1930–1931 och vid Ollers målarskola i Stockholm 1931–1934 samt under studieresor till bland annat Frankrike, Italien, Nederländerna, Etiopien, Island och Finland.

Separat ställde han bland annat ut på Thurestams konstsalong i Stockholm 1946 och 1947 och tillsammans med H Hamilton och Ivar Morsing ställde han ut i Skövde. Han medverkade i ett stort antal samlingsutställningar bland annat med Sveriges allmänna konstförening i Stockholm och i en utställning med djurmotiv i Düsseldorf där han belönades med en bronsmedalj. Med förord av Björn von Rosén publicerade han 1948 teckningsmappen Djur i naturen med 32 teckningar i offsettryck.

Wiberg specialiserade sig på djur- och naturmotiv utförda i olja, akvarell eller i form av tusch- och blyertsteckningar. Han gjorde sig känd som illustratör i en rad böcker om djur, jakt, fiske och friluftsliv och har illustrerat ett 20-tal böcker i dessa ämnen. Han illustrerade även några barnböcker bland annat Victor Rydbergs Tomten och Astrid Lindgrens Jul i stallet. Han var medarbetare och illustratör i tidskriften svensk jakt från 1939 och sedan 1960 i Året runt i naturen. Wiberg blev en välkänd TV-profil i och med det klassiska naturprogrammet Korsnäsgården där han medverkade mellan 1960 och 1968, han medverkade även under en följd av år i naturmagasinet Just nu.

Harald Wibergs hem Redberga gård utanför Falköping förvaltas av hans änka Christina Wiberg som tar emot grupper i sitt hem, som innehåller en av Sveriges största privata konstsamlingar. Här finns inte bara verk av Harald Wiberg själv, utan även från andra berömda konstnärer, såsom Bruno Liljefors, Anders Zorn m. fl.

»
16 jan 2025

Jeanette Hennum

Jeanette Hennum född 1977 i Norge, studerade måleri i Oslo och har sedan 90-talet haft utställningar i Norden. Sedan 2008 är hon bosatt i Sverige.
Jeanette målar med en gammal flamländsk teknik som innebär att man lägger flera lager olja på varandra. Lagren skapar ett speciellt djup, men det är en tidskrävande metod. En tavla kan ta månader att få färdig.

Hennum fångar ljus, stilleben och djur i ett vackert och stillsamt måleri där färger och stämningar bildar en helhet som minner om de holländska mästarnas tidlösa målningar, men låter sin egen karaktär och inre skina igenom motiven.

I sin nya kollektion utforskar Jeanette Hennum den vackra naturens levande varelser med sällsynt skärpa och färgåtergivning. I det varma morgonljuset finner Jeanette Hennum själen och energin i ting och natur.
Hennes stilleben fångar varsamt in och bevarar föremålens färger, vackra nyanser och karaktär till det eviga. En spegel till ett tidigare ögonblick i drömskt ljusspel eller verklighet. Hennums kompositioner är välbalanserade och låter tinget vara i enskilt fokus. I lugn och harmoni får föremålet betraktaren att knytas tillbaka till sitt ursprung.

»
3 jan 2024

Jesper Nilsson Vartiainen

Född på västkusten och bor idag med familj i Strängnäs och har tecknat och målat i ca 30 år.

Estetiskt gymnasium, Domens konstskola i Göteborg. Läst mot en fil kand i beteendevetenskap och har kopplat den pedagogik jag läste till konsten med kurser i kreativt lärande och digitalt berättande.

Medlem i konstnärsförening SKAK och Konstfabriken i Strängnäs.

Utställningar
20.. Bergqvistska gården, Karlskrona
20.. Morolivia gården, Ronneby
2012 Kajutan, Orusts konsthall
2013 Pusterviks teatern, Göteborg
2016 Café Samt, Enköping
2019 Marys Café, Eskilstuna
2020 Broby gård
2021 Samlingsutställning Museum
2021 Broby gård

Bilderna fylls ofta med en känsla av en berättelse eller saga. Ibland så går det mot det fotorealism men utan att tappa kopplingen till det drömlika narrativet. Inspirationen kommer från illustrationer, sagor, växter, dagdrömmar, beteendevetenskapliga teorier, berättelser och ibland bara av ett mönster eller färgkombination.

»
3 jan 2024

Katarina Gustafson

Katarina Gustafson född i Umeå 1951 och flyttade till Skåne, Sireköping 1967.
Hon började sin keramiska karriär 1972

Är autodidakt genom självstudier. Tillverkar ett brett sortiment av handdrejade och skulpterade bruks- och prydnadsföremål i stengods- och porslinslera.

Katarina har under åren gjort cirka 100 företags- och föreningsutställningar samt ca 60 utställningar på gallerier, museer, konsthallar och slott.
Hon har även gjort några större offentliga utsmyckningar som till exempel för Svalövs idrottshall och Heleneborgsskolan i Svalöv och ”Livets pärlor” till Mariakyrkan i Helsingborg.

Utställningar i urval:
Konstrundan, Nordvästra Skåne 1995-2023
Huseby Bruk, Kronobergsslöjden 2020
Höganäs museum, julutställning 1991-1995, 2004

Web: sirekopingestengods.se

»
3 jan 2024

Kévork Zabounian

Kévork Zabounian är född den 20 maj 1933 i Alexandria, Egypten av armeniska föräldrar. Nu är han en svensk målare, tecknare och reklamkonstnär. Som 7-åring flyttade han till Kairo och där fick han också sin konstutbildning. Efter tre års studier vid Akademi Zorian i Kairo 1955-1958 skaffade han sig en ateljé i Kairo. Via en tillfällighet och kontakter med L.M. Ericsson som hade kontor nära hans atélje, kom han som 25-åring till Sverige och studerade här först två år vid Idun Lovéns konstskola innan han studerade vidare vid Konstfackskolan i Stockholm.
Idag bor och verkar Kévork Zabounian på Lidingö och på Gotland.
Karaktäristiskt för Zabounian är hans speciella formspråk, ett personligt sätt att gestalta det sedda där rytm, ljus och volym integreras till en poetisk helhet.
Han återvänder till samma plats varje år för att återse det sedda med nya frågor som kräver svar. Med hjälp av anteckningar ur naturen på Gotland ger han sig tid till upptäckter och nya uppfinningar för att förvandla naturalistiska former till starka självständiga tecken.
Kévork Zabounian är representerad vid bland annat Kalmar konstmuseum.

»
3 jan 2024

Lars Arvidsson

Arvidsson är född 1950 i Vadstena. Han bor och är verksam i Stockholm och är utbildad vid Kungliga Tekniska Högskolan i arkitektur 1970–1972, vid Gerlesborgsskolan i Stockholm 1972–1974 samt vid Valands Konsthögskola 1977–1982. Han bedrev också studier för Staffan Hallström 1977–1982.
Efter flera års arbete med ett realistiskt naturmåleri, har Lars Arvidsson återvänt till ett tidigare uttryckssätt. Han gestaltar rörelse och rytm, ofta med utgångspunkt i teckningar gjorda under dansrepetitioner. Det blir ett friare förhållningssätt där han inte binds för hårt av fotografisk likhet. En beskrivning av det upplevda utan att det blir illustrativ
Arvidsson arbetar med både måleri och grafik men har också gjort scenografi till dansföreställningar samt offentliga utsmyckningar. Han har haft ett stort antal separatutställningar runt om i Sverige, bland annat vid Galleri Aveny i Göteborg, Galleri Axlund, Galleri Argo och Galleri Cupido i Stockholm. och finns representerad på Norrköpings museum, Statens Konstråd och ett flertal landsting och kommuner.

»
3 jan 2024

Lisa Larson

Lisa Larson är född 9 september 1931 i Härlunda, Småland. Hon är en svensk keramiker och har blivit känd för sina många figurer föreställande djur och människor. Återkommande teman i hennes verk är systerskap, moderskap och familjeliv.
Lisa studerade keramik vid slöjdföreningens skola i Göteborg 1950–1954. Mellan 1954 och 1980 var hon verksam vid Gustavsberg där hon arbetade ihop med Stig Lindberg. Hon har bland annat gjort serierna Lilla zoo 1955, ABC-flickor 1958 och Larsons ungar 1961. På uppdrag av Unicef skapade Lisa Larson serien All världens barn 1975–1979 och Skansen 1976. Serien Adventsbarn med Stjärngosse, Tärna, Lucia och Tomte började tillverkas 1979 och produceras fortfarande.
Efter 1981 har hon arbetat som frilans, för bland andra Rosenthal, KF, Höganäs, Skrufs glasbruk, Duka och Åhléns, och är sedan 1992 konstnärlig ledare för Keramikstudion i Gustavsberg som hon grundade samma år. Hon har även skapat ett antal skulpturella fåglar för NK, t. ex. Fågel Fenix från 1998. Bland offentlig konst märks Saltsjöbadsodjuret på Vår Gård i Saltsjöbaden och Bysantinsk ängel i Hällefors.
Lisa Larson finns representerad vid bland annat Nationalmuseum i Stockholm.

"Jag har alltid varit intresserad av olika material. Genom åren har jag främst arbetat i leran, som är så formbar. Nu ser jag fram emot att se Skultuna göra mina figurer i mässing. Mässing är ju också ett urgammalt och genuint material som jag alltid varit fascinerad av.

»
3 jan 2024

Margareta Krantz

Margareta Krantz är utbildad på Konstfack i Stockholm 1968–73.

Bor – efter många år i norra Sverige – sedan drygt 20 år i Båstad och arbetar huvudsakligen i textila tekniker; med bildvävnader, broderi och en egenutvecklad blandteknik där grunden är ett experimentellt tryck och måleri på bomulls- och linnetyger. Kan beskrivas som en textil intarsia.
”Din sol i november” är ett exempel på denna teknik.
Andra tekniker är: måleri, collage och foto.

Margareta Krantz arbetar med konst för privata och offentliga miljöer och är representerad hos Statens Konstråd, Svenska kyrkan, samt ett stort antal regioner och kommuner.

Medlem i KRO, Konstnärernas riksorganisation.

Web: www.margaretakrantz.com
Instagram: @margareta.krantz

»
18 jan 2025

Marianne Carlsson

Marianne Carlsson har målat sedan 1995 och är medlem i Form & Färg Verkstaden.
Marianne har gått på Folkhögskolan konst 2 och 2dimessionell gestaltning 1 år.
Hon har haft utställning på Form & Färg, Arboga konstförening och Smedens vårdcentral.
Jag målar mycket med hjärtat och känslor som far genom mitt huvud. Flow 2 kom till när jag satt och tänkte på kommande verk.

»
16 jan 2025

Peter Engberg

Peter född 1962 i kustsamhället Fjällbacka i Bohuslän, är målare, grafiker och illustratör. Han är uppvuxen i Göteborg och Lerum men har numera sin ateljé i Fjällbacka. Peter Engberg fick sitt genombrott med målandet i slutet av 1980-talet.
Det är där i samhället och i den örika skärgården som den stora inspirationskällan till Engbergs bildvärld står att finna.

Med ett mått av humor som grundingrediens utför han sina mer eller mindre karikerande bilder av öar, holmar och skär. Ofta har tavlan ett humoristiskt namn. Huvudtekniken är akvarell men även olja och akryl kan komma på tapeten. Ett antal litografier har också kommit till genom åren.

Förutom det rena måleriet har han bl.a. arbetat med bokillustrationer och skivomslag samt dekorerat restauranger och hotell med väggmålningar.
Peter Engberg fick sitt genombrott i slutet av åttiotalet med sina
underfundiga betraktelser från den bohuslänska skärgården.

Slutligen ett citat från en road utställningsbesökare:
" Friska bilder från en inte lika frisk hjärna "

»
16 jan 2025

Pierre Rådsten

Pierre Rådsten är född 1982 och verksam i Nässjö. Hans skapande började redan i ung ålder med en målarlåda som han fick i present. Autodidakt till sin natur har han tagit stor inspiration och lärdom från sin farfar, konstnären Rune Rådsten.

Han är känd för sin berättande naivism, präglad av en färgsprakande palett. I hans målningar möts betraktaren av influenser från tidiga naivistiska rörelser med människor som samlas i idylliska miljöer och folkmyller. Med en lekfull noggrannhet skapar Rådsten detaljrika oljemålningar som bjuder in betraktaren till en livsbejakande resa i naivismens positiva tecken.

I sann berättarglädje bjuder han oss att glänta på dörren till idylliska restaurangmiljöer, folkmyller och sköna naturbilder inspirerade av hans uppväxt och barndomsminnen från gastronomin i både Frankrike och Sverige.

»
3 jan 2024

Pontus Hammar

Pontus är född och uppvuxen i Vingåker. Arbetar till vardags på ett konstgalleri i Katrineholm

Autodidakt konstnär
Pontus har specialiserat sig på bläck, tusch, akvarell och akrylmålning.
Bilderna är oftast välbalanserade och symmetriska eller abstrakta med geometriska mönster.
Pusslar ihop och illustrerar komplicerade linjer och blandar det med botanik, djur, porträtt och asiatiska motiv. En stil påverkad av tatueringskonst.

Skapandet är en viktig ventil för hans psykiska hälsa då han lever med flera diagnoser.
Deltog i sin första utställning 2015 , Vårsalongen på Åbrogården i Vingåker

Utställningar i urval:
Söder om Sjöns höstutställning 2017, 2019, 2021
Konstsalongen Lagårn i Ullsta, Stjärnhov 2018, 2022, 2023
Sörmlandssalongen Eskilstuna 2019
Jurybedömd Temasalong Konstmagasinet Katrineholm 2022

Instagram:@p.hammar_art

»
16 jan 2025

Siri-K Karlsson

Siri Kerstin Karlsson, född 1955 i Flen och är sedan 2005 verksam bildkonstnär, keramiker och curator i Stjärnhov.

Hon är utbildad skulptör i England men nya material har hela tiden kommit till henne i skapandet, t ex i måleriet, installationer eller skulpterandet.

Det är materialet och strukturer som triggar igång kreativiteten och Siri drivs av en intern kommunikation mellan henne själv och själva processen – hon för en diskussion med sitt konstverk.
Från att mest ha målat i akryl upptäckte hon för sju år sedan vaxmålning. Där använder hon varmt vax, bladguld, glasfiber, metallpulver, tyger m m
Tekniken i målningen heter Enkaustik ( Encaustic art) och är en tvåtusenårig måleriteknik med smält vax, ofta bivax. Man lägger på vax med pensel och sedan lägger man i färg, vaxet blir ett bindemedel för pigmenten.
Siri använder en liten gasbrännare och det blir ett måleri med flera lager vax och många olika material. Vaxet kan läggas på papper men det blir skört så ofta används en hårdare botten.

Siri har ställt ut i England, Portugal och på många gallerier runt om i Sörmland och idag finns hon på Ateljé 42 i Stjärnhov.

»
16 jan 2025

Sonja Hesslow

Sonja Hesslow är fotograf, verksam i Stockholm men jobbar kreativt på en mängd olika sätt. Sonja är konstnär, gör kurser, gör fine art printar på min storformatskrivare och hjälper andra konstnärer att digitalisera sin konst. Älskar allt som har med fantasi och surrealism att göra och älskar att släppa loss sin kreativitet!
Konstnären Sonja Hesslow delar sitt passionerade arbete, där användningen av fantasi och kreativitet står i fokus. Hesslow beskriver sin process som en resa från att ta bilder med kameran till att förvandla dem i Photoshop, där hon omvandlar sina mentala bilder till verkliga konstverk.
För Hesslow är det avgörande att vara involverad i hela skapandeprocessen. Hon utforskar inte bara digitala medier utan ägnar också tid åt att skapa egna rekvisita med olika material som tyg, plast och återvunna föremål. Genom detta skapar hon en unik och personlig touch i varje konstverk.
Kreativitet sträcker sig för Hesslow bortom det digitala och involverar möten med andra kreativa själar för samarbeten. Hon ser fram emot att fortsätta med utställningar, sälja sitt arbete och hålla föreläsningar för att dela sin kärlek till konstformen. Sonja Hesslows arbete är en hyllning till den oändliga världen av fantasi och den mångsidiga skapandeprocessen.

»
16 jan 2025

Stig Hernborg

Stig Hernborg är en 1900 tals konstnär som då och då finns på auktioner. Målar främst i olja med stora penseldrag.

»
16 jan 2025

Stiig Kalsing

Stiig Kalsing är en dansk skulptör född 1945
Stiig Kalsing har alltid sysslat med skulpturfrågor. Som barn började han med keramik i kvällsskolan, och ägnade sin fritid åt att modellera de välkända och älskade seriefigurerna i vax. Sedan dess har han kompletterat med undervisning på Hantverksskolan i Köpenhamn. I slutet av 90-talet valde Stiig Kalsing att helt koncentrera sig på det konstnärliga och har sedan dess etablerat sitt namn som skulptör på olika utställningar i gallerier och i konstföreningar. Stig Kalsing har också deltagit i flera konstmässor.
Stiig Kalsings bronser täcker ett brett spektrum av motiv, även om det i första hand är människokroppen som sysselsätter honom. Hans bronsfigurer sträcker sig från Alberto Giacometti-liknande uttryck, sårbara symboliska figurer – nästan manneristiskt långsträckta till erotiska dubbel- eller trippelfigurer som ofta visar på bräckligheten i parrelationen. I denna kategori skapar konstnären även kvinnors överkroppar av klassisk skönhet. Stiig Kalsing visar i sina mer experimentella bronser stor behärskning av materialets möjligheter och skapar även här otroligt vackra skulpturer.

»
3 jan 2024

Susanne Eklund

Susanne bor på Fogdö utanför Strängnäs och har också här sin verksamhet.
Hon arbetar huvudsakligen i akvarell eller i akryl och vill att konst generellt ska beröra. Konstraster, ljus och mörker, vått och torrt.
I hennes utbildning ingick måleri (har arbetat på arkitektkontor hela sitt yrkesverksamma liv) men har också gått målarkurser på Gerleborgsskolan och för konstnärer, främst akvarellister.

Utställningar i urval:
Akvarellsalong Spray, Stockholm 2012
Rheinsberg, Tyskland 2016
Konstrundan på Fogdön, Strängnäs 2018, 2022
Galleri T, Gamla stan, Stockholm 2020
Jurybedömd salong Lagårn i Ullsta,
Stjärnhov 2021, 2022
Strängnäs Konstgalleri 2023

Website: susanneeklund.se

»
16 jan 2025

Sven X-et Erixson

Sven Leonard ”X-et” Erixson född 1899 i Tumba, Botkyrka och död 1970 i Saltsjöbaden.
Han var en konstnär inom modernt svenskt måleri och grafik men under senare delen av livet även som kostymtecknare och skulptör.
I sin tidiga produktion skildrar han primitivt och naivt sin barndoms omgivning med en uppfriskande direkthet.
Sin långa målargärning inledde han med att vara målarlärling hos en
målarmästare för att sedan utbilda sig till teckningslärare och
dekorationsmålare och hade div anställningar fram till 1928.
Han gjorde otaliga resor runt om i Europa och kom i mitten av 1920-talet att söka sig mot ett friare måleri och hans konstproduktion tog fart när han kom till Florens. Här upptäckte han konstens egenart – hans målningar fick ett entusiastiskt uttryck.
Efter 1928 rönte X-et stora framgångar med ett stipendium som gav möjlighet till fler resor, han gifte sig och flyttade till en egen bostad. Under 1930-talet bildades konstnärsgruppen Färg och Form och många, många konstnärer kom att knytas till den och där i bostaden och i ateljén på Urvädersgränd kom hans Stockholmsbilder till.
X-ets mångsidiga konstnärskap innehöll även andra uppdrag som Professor vid Kungliga Konsthögskolan, teaterarbeten, utsmyckningar och monumentala konstverk.
Hans stora produktion låter sig inte inordnas under etikett och stilbegrepp, den präglas av en temperamentsfull stil i lysande färgmönster som ibland är häftig och brutal men i andra fall i lättrörd lyrism. Han fann inspiration i folkkonst och det dagliga livet hemma och på sina många resor.

»
16 jan 2025

Tova Schaeffer

Tova Schaeffer är född 1996 och bosatt i Stockholm.

Hon vill att hennes keramik ska förmedla liv och grönska. Hon vill att betraktaren ska komma nära och verkligen studera dekoren, se alla olika former och figurer som gömmer sig bakom varandra - ju mer man tittar desto mer upptäcker man. Tovas inspiration kommer från naturen och dess växtlighet. När hon ska börja på ett nytt verk går hon igenom sina gamla skissböcker, i dem upptäcker hon ofta en form eller ett mönster som hon vill utveckla vidare.

Tova Schaeffer arbetar främst i stengodslera. Dekoren på keramiken målar hon för hand med hjälp av pensel och underglasyr. När hon jobbar med bruksföremål gjuter hon gärna eller kavlar fram föremålen. Hon arbetar mycket med relief och "sprigs" (lerdetalj formad i tryckform) som hon applicerar på objekten när de är läderhårda.

Utbildning 2020-2023 Konstfack, Kandidatprogramet Keramik och glas (BFA)
2019-2020 Nyckelviksskolan, Keramisk form
2017-2018 Konstskolan Basis, Konstnärligt grundår

Separatutställningar
2024 Grön himmel, POM Gallery Mariefred

Grupputställningar
2023 Sven-Harrys Konstmuseum, Blixtvisit, Stockholm
2023 Stockholm Creative Edition, New Contemporary, Stockholm
2023 Vårutställning, Konstfacks examensutställning, Stockholm
Instagram: @tovkeramik

»
16 jan 2025

Yves Ganne

Yves Ganne är född 1931 i Angers Anjou, Frankrike.
Han studerade vid Ecole des Beaux-Arts i Nantes och i Paris tillsammans med Fernand Legér.

Han tillhör post-impressionismen (senare Expressionismen) där man uttrycker känslor och inre upplevelser genom att använda olika färgskalor och starka konstraster. Hans stil är livligt kolorerade motiv, porträtt men ofta landskap och stilleben. Han varierar sin palett med djupa, rika juveltoner och svart och vitt.

Ganne är en mycket prisbelönt konstnär med många utställningar i London, Paris och runt om i Europa. Hans verk har bland annat köpts in av franska regeringen och han finns representerad vid Musée d Árt Moderne i Paris.