Harald Wiberg

Harald Wiberg född 1908 i Ankarsrum, Kalmar län, död 1986 i Falköping, svensk målare, tecknare och illustratör.

Han utbildade sig till skyltmålare i Ankarsrum och studerade därefter vid Tekniska skolan (senare konstfackskolan och konstfack) 1930–1931 och vid Ollers målarskola i Stockholm 1931–1934 samt under studieresor till bland annat Frankrike, Italien, Nederländerna, Etiopien, Island och Finland.

Separat ställde han bland annat ut på Thurestams konstsalong i Stockholm 1946 och 1947 och tillsammans med H Hamilton och Ivar Morsing ställde han ut i Skövde. Han medverkade i ett stort antal samlingsutställningar bland annat med Sveriges allmänna konstförening i Stockholm och i en utställning med djurmotiv i Düsseldorf där han belönades med en bronsmedalj. Med förord av Björn von Rosén publicerade han 1948 teckningsmappen Djur i naturen med 32 teckningar i offsettryck.

Wiberg specialiserade sig på djur- och naturmotiv utförda i olja, akvarell eller i form av tusch- och blyertsteckningar. Han gjorde sig känd som illustratör i en rad böcker om djur, jakt, fiske och friluftsliv och har illustrerat ett 20-tal böcker i dessa ämnen. Han illustrerade även några barnböcker bland annat Victor Rydbergs Tomten och Astrid Lindgrens Jul i stallet. Han var medarbetare och illustratör i tidskriften svensk jakt från 1939 och sedan 1960 i Året runt i naturen. Wiberg blev en välkänd TV-profil i och med det klassiska naturprogrammet Korsnäsgården där han medverkade mellan 1960 och 1968, han medverkade även under en följd av år i naturmagasinet Just nu.

Harald Wibergs hem Redberga gård utanför Falköping förvaltas av hans änka Christina Wiberg som tar emot grupper i sitt hem, som innehåller en av Sveriges största privata konstsamlingar. Här finns inte bara verk av Harald Wiberg själv, utan även från andra berömda konstnärer, såsom Bruno Liljefors, Anders Zorn m. fl.

Tomte i Stensjö by av