Aktiviteter 2019
Här presenterar vi en kort sammanfattning av genomförda aktiviteter 2019.
Året inleddes med ett besök på Eskilstuna konstmuseum i samband med vernissagen på Sörmlandssalongen.
Årets konst- och kulturresa i Bergslagen (Västmanland och Dalarna) under ledning av Monika Eriksson-Bertilsson genomfördes under två dagar med många stopp och upplevelser genom Bergslagens förtrollande djupa skogar med rester av hyttor och andra historiska lämningar från Sveriges tidiga järnhantering.
Vi besökte bl.a. Naturfotografiska museet i Hallstahammar, där Anders Geidemark visade magiska naturfotografiska bilder. På Galleri Astley i Uttersberg presenterade en av ägarna, Anders Nyhlén, museets permanenta utställning av den ryskfödde skulptören Ernst Neizvestny och berättade om dennes gripande livsöde. Dessutom besåg vi skulpturparken och pågående utställningar och att besökte den välfyllda konstshopen. Efter lunch på Restaurang Koppardalen i Avesta guidades vi i det upplevelserika Verket, där det drevs en järnbrukshytta fram till 1938. Verket är bara en del av det upprustade Koppardalsområdet som ligger bredvid Avestaforsen och rymmer bl.a. många av konstnären Kjell Engmans fantastiska glasskulpturer och det årliga Avesta Art.
Efter övernattning på Garpenbergs slott utanför Borlänge fortsatte vi till den lilla staden Norberg med ett besök på Abrahamsgården med konst och hantverk från trakten följt av en fika på det välkända Elsas konditori. Vi besökte Skulpturparken i Ängelsberg, som är en ständigt föränderlig utställning utomhus i vacker natur innan vi åt lunch på Måns Ols utvärdshus med anor från 1700-talet i närheten av Sala silvergruva. Resan avslutades med en visning av Augéli-museet i Sala, som firade konstnärens 150-årsjubileum och också inkluderade en utställning av prins Eugen.
Millesgården var målet för vårens bussutflykt. Där tog vi del av utställningen Tillbaka till paradiset med enastående arbeten från olika stadier av den expressionistiska konst som producerades i Tyskland under perioden 1905-1938. Lunch intog vi på fakultetsrestaurangen Svarta Räfven på plan 7 i Aula Medica, Karolinska Institutet. Aula Medica, utsedd till Årets bygge 2014, är ritad av Gert Wingårdh och till stora delar finansierad genom en donation från familjen Erling Perssons stiftelse. Vi betraktade den spektakulära byggnaden exteriört och interiört och njöt av utsikten över stora delar av Stockholm från restaurangen.
Höstens utflykt gick till Liljevalchs, där en utställning med Helene Billgrens omfångsrika konstnärskap visades eller bättre uttryckt: de senare årens expressiva måleri omfamnades av det förflutna med objekt, grafik, teckning och installationer. Liljevalchs visade upp i helfigur en av Sveriges mest obändiga och kreativa konstnärer. Ett konstnärskap som inrymmer lika mycket av lekfullhet och improvisation som av djupaste allvar. Vi intog en utsökt lunch på den anrika restaurang Hasselbacken.
I samarbete med Multeum arrangerade vi föredrag om Manligt och kvinnligt i konsten med konstvetaren Marie Andersson och om Wassily Kandinsky med konstvetaren Pia Thunholm. Föreningens ordförande Robert Vikström höll lunchföredrag om två konstnärer med anknytning till Strängnäs Kåge Liefwendal och Gunnar Löberg.
I samarbete med Cinemascenen bjöd vi in till Konst på bio: Gauguin på Tahiti – ett förlorat paradis.
Bilder:
Kjell Engman: Glasskulptur på Verket; Affisch Ernst Neizvestny på Galleri Astley; CF Reuterswärd: Non-Violence utanför Galleri Astley; Avestaforsen; Flygeln Garpenbergs slott; Elsa Anderssons konditori, Norberg; Ivan Aguéli: Gotländskt landskap på Aguéli-museet; Aula medica av Gert Wingårdh på Karolinska Institutet; Wish and Hope av Helene Billgren på Liljevalchs