Aktiviteter 2018

Här presenterar vi en kort sammanfattning av aktiviteter genomförda under 2018.

Året inleddes med att domkyrkoklockaren Stefan Eklund visade Strängnäs domkyrkas textila skatter och avslutades med en visning av Aspö kyrka.

Årets konst- och kulturresa i Östergötland genomfördes under ledning av Patrik Uhlmann under två dagar med många stopp och upplevelser i det historiska landskapet med slott och herresäten och många vackra havsvikar.

Vi började i Norrköping med att se några offentliga konstverk innan vi besökte  konstmuseet, där de visade en retrospektiv utställning med Ester Almqvists (1869-1934) konstliv ”Jag lever i två världar”. Efter buffélunch på Vänneberga gård fortsatte vi resan till idyllen Söderköping  med många offentliga konstverk längs Göta kanal. Vi hann med ett besök hos Karin Almlöf konstnär, grafisk formgivare och en av landets främsta förläggare av konstböcker innan vi inkvarterades på Rimforsa strand vid sjön Åsunden.
Dag 2 inleddes med ett besök på länsmuseet i Linköping och visning av den pågående utställningen ”Det blå skåpet” om folkkonst från Östergötland med föremål insamlade bl a genom länets hembygdsföreningar från olika tider, i olika material och med olika funktioner. Efter lunch i museets restaurang Hagdahls kök besökte vi ALKA-gruppen, som är en förening för Östergötlands professionella konstnärer. De har ett 20-tal ateljéer i vackra gamla industribyggnader vid stationen i Linköping. Resan avslutades med ett besök på Löfstad slott, där vi fick sakkunnig visning av slottets interiör och dess intressanta historia från 1400-talet och fram till den sista privata ägaren Emelie Piper.

Waldemarsudde var målet för vårens första bussutflykt. Där tog vi del av utställningarna Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist och Alexander Klingspor – Resenär. En god lunch intog vi på Spritmuseet, där det pågick två utställningar om Spritlandet Sverige resp. champagne.

Nästa heldagsutflykt gick till Uppsala, där vi fick uppleva en blandning av gammalt och nytt under ledning av konstvetaren Hedvig Brander. Första anhalt var Domkyrkans östligaste kor med Gustav Vasas gravmonument (sent 1500-tal) och historiemålningar som skildrar hans insatser (1830-tal). Utanför koret avvaktar Anders Widoffs Mariabild ”Återkomsten” (2005). På andra sidan Domkyrkoplan ligger det äldre universitetshuset, Gustavianum som bland mycket annat hyser det Augsburgska konstskåpet, en praktmöbel med unika samlingar av naturalia och artificialia, instrument och spel. Skåpet skänktes till Gustav II Adolf 1632.
Efter lunch i Vasasalen på Uppsala slott besökte vi konstmuseet i samma byggnad, där två svenska konstnärer Birgit Ståhl-Nyberg (1928-1982) och Susanne Johansson (1969-) visade sina verk. Museet har också en förnämlig kollektion av keramik från Upsala Ekeby. Från slottet leder trapporna ner till Botaniska trädgården, där vi besökte Linneanum med den vackra Linnésalen och en skulptur som visar den store vetenskapsmannen (1820-tal). Utanför passerade vi en nutida tolkning av Linné och stannade sedan vid Oscar Reutersvärds modernistiska abstrakta skulptur (1980-tal). Visningen avslutades vid Uppsalastudenters gym 1477, där vi förundrades över Christian Pontus Andersson installation ”A joyful troop of perfection, with crying sensitive hearts. Eftersom det var årets dittills varmaste dag (29,3 grader) höll vi oss helst i skuggan när vi avslutade dagen med en kopp kaffe med dopp före hemfärd.

Höstens utflykt gick till Thielska galleriet, där de visade en utställning med titeln Måleriet och mystiken av Ivan Aguéli https://www.thielskagalleriet.se/utstallning/ivan-agueli-maleriet-och-mystiken/. Dessutom hade vi tid för egen rundvandring i den vackra byggnaden ritad av Ferdinand Boberg med en unik samling av konstverk från våra svenska konstnärer verksamma vid förra sekelskiftet. Besöket avslutades med en vandring i Lea Porsagers minnesvård efter flodvågskatastrofen 2004 https://statenskonstrad.se/konst/gravitational-ripples/ . Monika Ahlberg, ”känd från radio och TV”, bjöd på en utsökt lunch.

I samarbete med Multeum arrangerade vi föredrag om Tack vare Hitler och Stalin med tidigare folkhögskollärare Hans Lundén och om Människan och havet med föreningens tidigare ordförande Björn Marten. Konstvetaren Marie Andersson ledde en konstvandring i Strängnäs och visade ett urval av stadens offentliga konstverk. Föreningens ordförande Robert Vikström höll lunchföredrag om Gösta Geerd, en konstnär med anknytning till Strängnäs.

I samarbete med Cinemascenen bjöd vi in till Konst på bio: Michelangelo – Liv och död respektive Caravaggio – en drömutställning

Bilder:

Ester Almqvist ”Sågverket i decembersol” på Norrköpings museum; Marie-Louise Ekman ”Det svenska tungsinnet”, Norrköping; Karl-Göte Bejemark: Tage Danielsson, Norrköping; Stadspromenad i Söderköping; Eva Fornåå ”Rabbit Crossing”  vid Göta kanal Söderköping; Mikael Lundberg ”Skvala, sorl och larma” i konstträdgården ”Klostergården”, Söderköping; Inger Sanne ”Tidvatten” i Söderköping; Karin Almlöf Exempel på förlagets utgivna böcker; Rimforsa strand; Anders Widoff ”Återkomsten” i Uppsala domkyrka; Oscar Reutersvärd: Accelererande flykt i Botaniska trädgården, Uppsala; Christian Pontus Andersson installation ”A joyful troop of perfection, with crying sensitive hearts” i Uppsalastudenters gym 1477; Biskop Thomas kåpa i Strängnäs domkyrka